Si fa unes setmanes l’alcaldessa, Ana M. Martínez, anunciava que l’Ajuntament es faria càrrec del projecte de desplaçament de les línies d’alta tensió de Can Fatjó, assumint el seu cost i reclamant posteriorment la seva part a la Generalitat, que no considera prioritària aquesta actuació, ara arriben novetats pel que fa a la torre d’alta tensió que travessa l’avinguda Pep Ventura, a Can Vallhonrat.
Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, a finals de gener hi ha prevista una reunió entre els Ajuntaments de Rubí i Sant Cugat i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) per acabar de tancar el projecte per soterrar la línia d’alta tensió de 110 kV que va des de la torre de Mas Gener, a Mira-sol, fins a la torre de conversió de la carretera de Molins de Rei a través de l’avinguda Pep Ventura, creuant bona part del barri de Can Vallhonrat.
El projecte, que ja està molt avançat, es tirarà endavant a partir d’un conveni entre els dos ajuntaments implicats, l’ICAEN i Endesa. El consistori veí fa més d’un any que negociava amb Endesa i el Ministeri de Foment el soterrament d’aquesta línia, ja que és l’única que li queda pendent a Sant Cugat per soterrar o desviar. Foment va donar el vistiplau al projecte de soterrament, travessant l’autopista A-7, que es pot fer amb un sistema de microtuneladores amb control làser.
Per la seva part, Endesa també va considerar, tot i les reticències inicials, que l’actuació és factible tècnicament. La companyia elèctrica ha valorat el cost de l’actuació en 1,5 milions d’euros, despesa que hauran d’assumir els dos consistoris proporcionalment en funció dels trams de línia soterrats a cada municipi.També s’estudiaran possibles subvencions per reduir el cost.
Rodríguez ha valorat molt positivament l’acord al qual s’ha arribat per tal de soterrar aquesta línia. A més, ha recordat que l’Ajuntament rubinenc continua treballant per fer realitat el desviament d’altres línies que creuen el municipi com les de Can Fatjó.