El servei Rubí Brilla participa en el projecte Indústries per l’Acció Climàtica i la Inserció Social, liderat pel Clúster Bioenergia Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa és impulsar la descarbonització del sector industrial amb la participació del Tercer Sector.
Actualment, a Catalunya hi ha una quarantena d’indústries que s’abasteixen amb biomassa forestal. El potencial de firmes que poden incorporar la biomassa és enorme. En el cas de Rubí, hi ha més d’una vintena d’empreses que són grans demandants de gas per produir els seus productes i que podrien fer el salt a la biomassa.
A més de ser una energia neutra en emissions de carboni, la biomassa ofereix al mateix temps un estalvi econòmic per a les indústries, que pot arribar a superar el 60% respecte als combustibles fòssils. A més, els seus preus són molt més estables en el temps.
A més, la iniciativa vol comptar amb la participació del Tercer Sector de Catalunya, per crear ocupació local i millorar la competitivitat del teixit industrial i la sostenibilitat del territori.
El projecte ofereix una primera avaluació gratuïta de les instal·lacions de les empreses participants per incorporar una caldera de biomassa i un posterior estudi de viabilitat, també gratuït, més exhaustiu i personalitzat. Per tal de recollir les dades de les indústries interessades a participar en aquest projecte i poder iniciar el procediment, s’ha creat un formulari, que es troba a www.clusterbioenergia.cat.
Transició ecològica
Rubí ha adoptat el compromís de reduir el 55% les emissions de cara a l’any 2030 respecte del 2005. Aquest compromís queda recollit al Pla director Rubí Brilla 2030, aprovat recentment amb el suport unànime del Ple municipal.Aquest document és el full de ruta per assolir aquest objectiu.
“Tot i que fa temps que treballem per reduir les emissions, estem obligats a fer un major esforç per assolir aquesta meta en els propers 8 anys. Per a aconseguir-ho, hem de ser més eficients. I això suposa, d’una banda, reduir el consum i, de l’altra, generar l’energia de forma deslocalitzada i amb renovables”, ha assegurat l’alcaldessa. Això, segons Ana M. Martínez, “no només s’aconsegueix a través de la fotovoltaica, sinó que també cal apostar per altres fonts properes i renovables, com és el cas de la biomassa”.
La voluntat de l’Ajuntament és sumar sinergies amb el Clúster Bioenergia Catalunya i seguir accelerant la transició energètica i la competitivitat del sector industrial rubinenc.