La plataforma Rubí sense abocadors està treballant per mobilitzar la ciutadania de cara a una possible obertura de l’abocador de Can Balasc en els propers mesos. La plataforma, que després de molts anys de lluita va aconseguir el tancament de Can Carreras, recorda que l’abocador de Can Balasc està situat a 200 metres de la urbanització, a 700 metres de l’escola Rivo Rubeo i a 1,5 km del centre de la ciutat. “La llei és molt clara amb els abocadors de classe 2 i és que la distància mínima a nucli urbà ha de ser de 2 km”, explica Montse Rousse, de la plataforma.
Per aquest motiu, demanen que no es concedeixi permís per abocar residus de classe 2, sinó únicament terres i runes i els tipus de residus considerats no perillosos, tal com recull la sentència dels anys 90. “La sentència és molt clara i dels residus diu textualment ‘seran aquests i no uns altres’. També deixa clar que l’empresa té permís per abocar 1 milió de m³ i no 2,5 milions de m³”, apunta Rousse. En aquest sentit, la plataforma ha mostrat a través d’unes imatges aèries captades per un dron l’ampliació del vas de Can Balasc respecte al 2012, unes obres que l’empresa Arrins, gestora de Can Balasc, va fer sense permís i que actualment estan en litigi. Amb aquesta situació, el moviment antiabocadors demana a l’Ajuntament o a l’Agència de Residus de Catalunya un aixecament topogràfic per calcular la mida del vas: “No és el nostre problema si va fer les obres sense permís o si abocar 1 milió de m³ no li és rentable, és el seu problema”, insisteix Rousse.
La plataforma ha informat que Arrins, que forma part del grup TMA, ja ha iniciat els tràmits per presentar un projecte d’actuació específica a la zona i una autorització ambiental, que es concretaran els propers mesos.
Residus provinents del port
D’altra banda, la plataforma ha alertat que TMA és qui ara controla els residus del port i que hi ha camions d’hidrocarburs que entren a Can Carreras on, en teoria, s’hauria d’estar produint la restauració de la zona. Alguns d’aquests abocaments, alerta Rousse, es fan de matinada.
A més d’aquesta denúncia, la plataforma recorda que a Can Carreras l’empresa FSM Vertispania, del grup TMA, va entrar 110.000 tones de forma il·legal, uns residus que Rubí sense abocadors exigeix que siguin retirats.