La plataforma Rubí sense abocadors ha entregat les al·legacions contra l’autorització ambiental que va sol·licitar l’empresa que gestiona Can Balasc per poder obrir l’abocador. A més de presentar les al·legacions que ja havia fet públiques els dies anteriors i que va posar a disposició de la ciutadania, també han registrat les que ha realitzat un advocat de cara a preparar una futura denúncia en cas que la Generalitat doni el vistiplau a l’autorització ambiental.
“No consentirem que el projecte s’aprovi d’aquesta forma, l’expedient està ple d’irregularitats”, ha explicat Montse Rousse, de la plataforma Rubí sense abocadors, que també ha demanat a la Generalitat que argumenti la resposta a les al·legacions: “Si les responen de qualsevol manera, demanarem la nul·litat del procediment i acabarem als tribunals”. Per tal de poder sufragar el cost de l’advocat, l’entitat ha demanat ajuda als partits polítics i també a la ciutadania i ha habilitat un número de compte per poder ajudar a pagar els costos: ES62 2100 5665 34 02 00181535.
L’entitat, que ha estat reconeguda per l’administració catalana com a part interessada, ha presentat una vintena d’al·legacions que tenen el suport de 27 entitats de la Plataforma Residu Zero. D’altra banda, l’Ajuntament ha informat que ha recollit més de 150 al·legacions de ciutadans rubinencs.
Residus municipals
La plataforma també ha recordat que els residus que el gestor de Can Balasc està demanant poder abocar no es corresponen al que diu la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i, de fet, són assimilables als que durant molts anys ha acollit l’abocador metropolità de Coll Cardús: “Ens estan enganyant contínuament, diuen que serà un abocador industrial i demanen codis de residus municipals”. Per aquest motiu, la plataforma farà una consulta a la Comissió Europea a través del grup dels Verds sobre l’equivalència dels residus.
Denúncia per la detecció de residus a Can Balasc
D’altra banda, la plataforma ha denunciat a la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat, l’Agència Catalana de Residus i la Direcció General de Qualitat Ambiental la presència de residus a la finca de Can Balasc, una troballa que reconeix la mateixa empresa després de realitzar unes prospeccions: “Cal esbrinar l’origen dels residus i si està el sòl contaminat, això no és normal”, ha explicat Rousse, que ha recordat que el 2011 els veïns van denunciar abocaments.