La plataforma Rubí sense abocadors ha tornat a traslladar la pressió a l’Ajuntament de Rubí i li ha demanat que denegui la llicència urbanística que l’empresa va demanar a finals del 2019 per obrir l\’abocador de Can Balasc. Fa uns dies, TMA Grupo Sánchez va demanar precisament una suspensió en el tràmit perquè no ha presentat l’estudi d’impacte ambiental que l’Ajuntament li requeria i ara el consistori ha de decidir si accepta la suspensió o bé denega la llicència.
Rubí sense abocadors ja ha anunciat que presentarà una querella tant si el consistori admet la suspensió, que en aquest cas seria de tipus administratiu i suposaria donar més temps a l’empresa per presentar el document, com si acaba atorgant la llicència urbanística, que seria de tipus penal, per prevaricació ambiental i delicte ecològic: “Hi ha molts motius diferents per denegar aquest expedient, no entenem perquè l’Ajuntament no ho fa, alguna cosa se’ns escapa”, ha explicat Albert Calduch, l’advocat de Rubí sense abocadors. El lletrat ha donat múltiples arguments pels quals el consistori hauria d’haver denegat i arxivat aquesta llicència, entre els quals ha citat que l’empresa que ha demanat la llicència no és la mateixa que el titular dels terrenys de Can Balasc; que els drets d’activitats, concedits per silenci administratiu el 1994, ja han caducat; que a Rubí hi ha una moratòria relacionada amb les activitats extractives; que diverses institucions han qualificat el terreny com a sòl protegit; que la zona està adjacent al corredor biològic entre Sant Llorenç i Collserola; que hi ha una espècie de fauna protegida; que no hi ha un estudi d’impacte acústic i que l’estudi de les olors és parcial i orientatiu. A més, ha recordat que els residus que té reconeguts per una sentència judical del 2012 no són pels quals ha presentat el projecte: “La sentència diu clarament quin tipus de residus pot abocar i que aquests no poden ser solubles, per tant està demanant una cosa per la qual no té dret, només per això ja es pot denegar”.
Al marge de la llicencia urbanística, l’obertura de Can Balasc depèn de si la Generalitat accepta l’autorització ambiental que ha presentat l’empresa. De moment, ha fet una proposta favorable i considera que no és necessari un estudi d’impacte ambiental, que tant la plataforma com l’Ajuntament consideren imprescindible.