L’edifici Rubí Forma ha acollit aquest cap de setmana una nova edició del Curs de Cooperació i Solidaritat Internacional impulsat per l’entitat Rubí Solidari, enguany centrat en la pobresa energètica i les diferents formes de lluitar contra aquesta problemàtica. Entre 20 i 25 persones han participat al llarg de les sessions, en les quals s’han tractat temes com la revisió de la factura de la llum, l’aigua o el gas, les ajudes proporcionades per serveis socials i les administracions locals, el subministrament energètic com a dret humà fonamental o com afecta aquesta situació a la salut i benestar de les famílies.
Josep M. Pijuan, president de Rubí Solidari, explica que la pobresa energètica va afectar un 8-10% de la població a nivell de Catalunya durant el 2016, una taxa similar a la que existeix a Rubí. Durant el curs, des de Rubí Solidari s’ha detectat que molta gent no sap fer una lectura correcta de la factura del consum energètic a les seves llars. Per aquest motiu, han assessorat els participants per fer una revisió a fons de la factura de la llum, ja que en molts casos s’apliquen tarifes que no s’adeqüen a les necessitats de l’habitatge i que podrien reduir-se si es canvien factors com la potència. “És clau que la gent s’apoderi de quina és la seva situació de consum energètic”, sentencia Pijuan.
Les conferències i taules rodones han comptat amb la participació d’experts en la matèria com Juli Carrere, investigador del Grup habitatge i Salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona; Joana Mundó, membre de l’Associació Ecoserveis; Xavi Pallarès, de l’Aliança contra la pobresa energètica (APE); Abdulaye Fall, de l’Associació Comunitats Autofinançades; o Mònica Plana, de la Fundació ABD-Energia Justa, entre altres. Segons l’informe final de la Comissió sobre la pobresa energètica impulsada per la Taula pel dret a l\’habitatge de Rubí , fins al mes d’abril de 2017, es registren un total de 276 clients que no van pagar algun subministrament energètic. De tots ells, només 93 casos tenen expedient obert amb Serveis Socials. Josep M. Pijuan explica que moltes famílies no posen en coneixement les dificultats per fer front a les despeses energètiques fins que arriba l’avís del tall del subministrament. “A molta gent li costa acceptar la realitat, que li tallin la llum, en ocasions per vergonya. Si posen sobre avís amb més antelació a l’administració i Serveis Socials els podrien donar una ajuda més ràpida i eficaç”.
Tot i així, des de Rubí Solidari consideren que l’administració pública podria millorar la seva atenció a les persones vulnerables. En aquest sentit, consideren que el servei Rubí Brilla fa una bona tasca com a assessor dels ciutadans en temes energètics, però expressen que l’Ajuntament hauria de fer més difusió sobre els serveis d’assessorament en l’estalvi energètic, ja que molta gent no els coneix. El president de l’entitat solidària afirma que estan treballant en una resolució final amb propostes sorgides durant el curs per transmetre als responsables d’aquesta àrea dins el consistori.
Des de Rubí Solidari també critiquen l’actitud insolidària de les empreses subministradores, “que van de cara al negoci” i defensen el compliment de la Llei catalana 24/2015, suspesa pel Tribunal Constitucional, amb la qual es garanteix el subministrament de llum, aigua i gas com a dret humà essencial. Abans de tallar el subministrament de cop, recomanen donar més temps a les famílies per ser conscients de la seva situació i buscar solucions com l’estalvi energètic o l’accés al bo social que els facilitin unes condicions de pagament més favorables.