El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha acordat per unanimitat suspendre durant un any, prorrogable a dos, les tramitacions i l’atorgament de llicències en sòl no urbanitzable relatives a activitats extractives i de gestió de residus amb l’objectiu d’elaborar un Pla Especial Urbanístic que reguli aquestes activitats.
Segons el govern, es tracta d’un full de ruta que permetrà revisar la regulació actual del planejament urbanístic en relació tant a les condicions en què s’exerceixen aquestes activitats com als usos que s’hi desenvolupen, per tal de minimitzar els efectes ambientals adversos i a assolir una utilització racional del territori. En aquest sentit, serà el marc que regularà tots els plans especials que se’n derivin, com ara el de Can Carreras o el de Can Balasc.
El tinent d’alcalde responsable de l’àrea de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, ha recordat que aquesta suspensió s’ha portat al Ple per coherència amb la moció que es va aprovar al juliol a favor de l’elaboració d’un Pla Especial Urbanístic de les zones extractives i abocadors. Segons Velasco, aquest pla “era i és necessari amb o sense Pla d’Ordenació Urbana Municipal, simplement ens avancem a aquesta regulació”.
L’oposició ha rebut la proposta amb satisfacció i tots els grups municipals han coincidit en recordar que el Pla era una assignatura pendent de fa molt de temps a Rubí. Així, des d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), Falet Bosch, ha ressaltat que la suspensió de llicències “és un pas més a favor del territori que pot evitar que la poca protecció que estableix el Pla General d’Ordenació vigent faci que vinguin més projectes d’extractives i d’abocadors de forma indiscriminada sobre el nostre terme municipal”. També Esquerra Republicana (ERC) i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) han mostrat satisfacció per anar avançant en la regulació d’aquestes activitats a la ciutat.
Per la seva banda, la portaveu de Convergència i Unió (CiU), Núria Climent, ha recordat que a Rubí hi ha més d’una desena d’extractives actives i ha apuntat que “potser aquest pla serveix perquè les activitats que s’estimin legals aportin a les arques municipals els impostos que els correspon i les que siguin il•legals siguin per fi clausurades”. Per la seva banda, el Partit Popular de Catalunya (PPC) ha retret al govern que “anem molt tard” i que la ciutat “s’hagués estalviat molts problemes en d’altres anys”. Abans d’acabar finalment votant a favor, la portaveu popular, Mònica Querol, ha demanat més detalls del text com ara l’àmbit d’afectació i si podia tenir o no conseqüències legals per a l’Ajuntament i els regidors. El secretari municipal ha legitimat el tràmit.
Reclamació de més de 4 milions d’euros a Sorea
El Ple municipal també ha acordat reclamar a Sorea la regularització comptable tant de la gestió del servei d’abastament d’aigua i clavegueram com de les inversions corresponents a l’exercici de l’any 2011. Una reclamació que és fruit d’un informe de la Intervenció General de l’Ajuntament sobre l’estudi econòmic-financer emès per una empresa externa en relació a aquest servei. El consistori reclama que els imports, que pugen a més de 4 milions d’euros, es regularitzin a través de les properes factures i amb futures inversions.