La ciutat de Rubí sempre recordarà el 2017 com l’any en què dos rubinencs -Xavier Martínez, de només 3 anys, i Francisco López, de 57 anys- van perdre la vida en l’atemptat jihadista del 17 d’agost a Les Rambles de Barcelona. L’atac va deixar 15 morts i més d’un centenar de ferits, entre ells la dona de Francisco López, qui va estar ingressada fins al mes de novembre. La terrible notícia va commocionar la ciutadania rubinenca i la imatge de l’abraçada del pare de la víctima i l’imam suplent de Rubí va fer la volta al món.
El 2017 també serà malauradament recordat a la ciutat com l’any amb la primera víctima mortal per violència masclista a la ciutat. El 14 d’octubre un home va matar la seva exparella a Castellnou i Rubí va sortir al carrer per alçar la veu contra la violència de gènere. Els rubinencs també es van manifestar el 10 de març per mostrar el seu rebuig a la transfòbia arran de la polèmica amb el bus de la transfòbia de l’entitat ultraconservadora Hazte Oir.
En l’àmbit social, el 2017 també ha estat un any marcat per les queixes dels veïns de Sant Muç contra el pagament de la vuitena quota del rebut de la urbanització, una lluita històrica del veïnat en els darrers anys. També s’han queixat diverses associacions de veïns pel pas de línies elèctriques d’alta tensió del municipi, 10 anys després que se signessin acords per tal de retirar-les.
El POUM i la tensió política
Una altra de les tòniques de l’any ha estat la crispació política local. El 30 de novembre es va aprovar al Ple amb els suports mínims el text refós Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de forma provisional i després de 7 anys de bloqueig. El document ha de traçar la ciutat de futur i neix enmig d’una greu crisi política local que va arrencar fa més d’un any amb l’entrada de Sergi García al govern.
Aquesta situació va provocar que els pressupostos del 2017 no es poguessin aprovar de forma provisional fins al 17 de març, amb 13 vots a favor i 12 en contra, els mateixos vots amb els quals s’ha aprovat el pressupost de l’any vinent, fa tot just uns dies.
La tensió política va marcar també el primer Ple de l’Estat de la Ciutat, que es va celebrar el primer divendres d’abril al matí i que va reflectir la manca de diàleg entre els grups municipals.
Pel que fa als partits, el 2017 està marcat per l’enfrontament entre els dos regidors del Partit Popular, Jonatan Cobo i Noelia Borque, i la direcció del partit. La crisi va esclatar al març, quan l’executiva local popular va demanar a la direcció que obrís un expedient. El PP va avançar a principis de desembre que els dos regidors serien expulsats i que, per tant, passaran a ser no adscrits.
També ha tingut problemes Ciutadans, després que María Dolores Marín i José Manuel Mateo abandonessin el grup municipal acusant els altres dos regidors de tenir una actitud “dictatorial”.
Manifestació històrica
La difícil situació política a Catalunya també ha traspassat a l’àmbit municipal. L’11 de setembre va estar marcat per una escridassada a l’alcaldessa, Ana M. Martínez, que va decidir no cedir locals per a la votació de l’1 d’octubre. El 20 de setembre, el rubinenc Francesc Sutrias, alt càrrec del govern, va ser detingut al seu domicili dins el marc de l’Operació Anubis, que va generar una onada de protestes a Barcelona. A Rubí, l’Ajuntament va decidir suspendre l’activitat política.
El dia del referèndum, centenars de persones es van mobilitzar per defensar els col·legis electorals en una jornada en la qual van participar més de 16.000 persones, amb un resultat clarament favorable a la independència. L’actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, que van fer dures càrregues en col·legis electorals d’arreu del país, va tenir com a resposta una aturada de país el 3 d’octubre, durant la qual Rubí va viure una de les manifestacions més multitudinàries de la història local.
Com a resultat de tot plegat, en les eleccions del 21 de desembre al Parlament es va viure una jornada amb una participació de rècord en unes autonòmiques i el 80% dels rubinencs van anar a votar. El resultat a Rubí va ser d’una clara majoria a favor de C’s, amb ERC com a segona força.
Adéu a Marroyo i Rusiñol
En el 2017 ens han deixat dues persones destacades del món de la cultura a la ciutat: Ignasi Marroyo i Josep Rusiñol. Marroyo, prestigiós fotògraf, va morir el 30 de juny a l’edat de 89 anys i durant la tardor el Castell va acollir una exposició com a homenatge. Pel que fa a Rusiñol, que va morir amb 101 anys, el 6 d’agost, va destacar per la seva trajectòria musical i l’exercici del magisteri.
En l’àmbit cultural, durant aquest any cal destacar la reobertura del Casino com a espai cultural, tot i que de forma provisional, ja que encara no està rehabilitat i el seu ús és puntual. D’altra banda, per primera vegada a la ciutat s’ha posat en marxa l’Aula d’Extensió Universitària, un atractiu i ambiciós programa cultural d’envelliment actiu, per tal que la gent gran de Rubí pugui gaudir de xerrades, conferències i sortides culturals.
En el camp de l’art, l’artista Sergi Marco va decidir al maig cedir a l’Ajuntament de Rubí 24 pintures, algunes de les quals està previst que s’ubiquin en equipaments públics.
En un àmbit més de cultura de masses, la ciutat va tornar a celebrar una Festa Major molt exitosa, i per primera vegada la ciutat va acollir el concert Primavera Pop, al maig, amb artistes nacionals i internacionals.
26 pisos de protecció oficial
En l’àmbit econòmic, la Generalitat va anunciar al maig la construcció de 26 habitatges de protecció oficial destinats al lloguer social a Can Sant Joan, unes obres que s’hauran d’iniciar el 2018. També és una bona notícia la baixada de l’atur a la ciutat, que s’ha rebaixat en mig miler de persones durant el 2017 i la rebaixa de l’Impost de Béns Immobles (IBI) després d’un acord al Ple entre el govern i alguns grups de l’oposició.
Triplet del Cent Patins
La notícia esportiva de l’any ha estat el triplet que va aconseguir el Sènior Femení del Cent Patins, que va guanyar la Lliga, la Copa de la Reina i la Lliga Europa, un fet que va portar les esportistes rubinenques a ser pregoneres de la Festa Major. Altres èxits esportius han estat la victòria en el Campionat d’Espanya de patinatge de Claudia Aguado o el Campionat d’Espanya en gimnàstica artística d’Albert Félez. A més, la waterpolista Bea Ortiz va ser escollida millor jugadora de la temporada i es va proclamar subcampiona del món a Budapest amb la selecció espanyola.
La notícia decebedora va ser la pèrdua de la categoria de la Unió Esportiva Rubí, que va baixar a Segona Catalana. I l’anècdota, la visita de Gerard Piqué i Carles Puyol a les instal·lacions de Visa Sports, a Rubí, per promocionar l’empresa.