El bon temps i les altes temperatures van convidar la gent a sortir al carrer i a participar massivament en les activitats de Sant Jordi, especialment a la plaça Doctor Guardiet, on es van concentrar les parades de les llibreries locals, entitats i partits polítics i es va fer la lectura popular i l’hora del conte, entre altres activitats.
Durant el matí el degoteig de persones va ser constant i més participatiu que l’any passat però va ser per la tarda quan l’ambient de Sant Jordi va omplir la ciutat, amb centenars de persones remenant per buscar llibres, activitats lúdiques per als més petits, parades de roses per a tots els gustos i una audició de sardanes a la plaça Catalunya, entre altres. El regidor de Comerç, Jaume Buscallà, va valorar de forma molt positiva la participació dels rubinencs al Sant Jordi d’enguany: “El dia que fa acompanya i el lloc, la plaça Doctor Guardiet, és un escenari perfecte per celebrar Sant Jordi, a més, es nota el suport de la gent de Rubí al comerç local venint a comprar aquí”.
Satisfacció entre els llibreters
Les parades de llibres ubicades a la plaça Doctor Guardiet van repetir les vendes de l’any passat, tot un repte per al sector editorial, que està passant un mal moment: “Estem contents, perquè no perdem vendes, i en els temps que corren això ja és molt”, va explicar Jesús, de la llibreria L’Ombra. A la parada del Racó del Llibre també es respirava un aire de satisfacció després de la diada: “No és el ‘boom’ d’altres èpoques però estem molt contents”, va apuntar Joan Camps.
En general, les vendes s’han mantingut als nivells del 2013, segons ha fet públic el sector editorial, amb una facturació global de 18,4 milions d’euros. Entre els llibres més venuts, a Rubí no hi ha hagut cap que hagi destacat com el gran triomfador, tot i que sí que hi ha hagut títols que s’han venut molt. És el cas del llibre de Coia Valls ‘La Cuinera’; ‘Desig de xocolata’, de Care Santos; ‘Las tres bodas de Manolita’, d’Almudena Grandes; ‘Eufòria’, de Xavier Bosch i especialment ‘L’analfabeta que va salvar un país’, de Jonas Jonasson.
Pel que fa a la literatura de no ficció, els llibreters apunten que destaca sobretot la temàtica relacionada amb el 1714, la independència de Catalunya i el Tricentenari.
En literatura infantil es van vendre molt els contes relacionats amb la pel·lícula ‘Frozen’, els llibres de Geronimo Stilton i també els de Peppa Pig.
Els autors locals que més es van vendre van ser Gracia Pérez, amb ‘Una villa, una vida, una historia que contar’, i ‘Joaquim Aragonès. De Rubí a Mauthausen’, de Josepa Gardenyes. Les dues autores van estar signant llibres, així com també ho van fer altres autors locals com Trinidad Fuentes, Núria de Espinosa, Jorge Portela. Tots els autors locals han tingut molt bona acceptació enguany.
Divisió d’opinions amb la venda de roses
Pel que fa a la venda de roses, hi va haver divisió d’opinions entre els paradistes, mentre alguns mostraven la seva satisfacció per augmentar les vendes respecte l’any passat, altres consideraven que havien perdut clients. Com sempre, la rosa més venuda va ser la vermella, que podia osciŀlar entre els 3 i els 10 euros, depenent de la varietat i el tipus. En quant a novetats, a les parades es podien trobar roses fetes amb gominoles i amb forma de penjoll.