La 30a edició de la Festa dels Xatos i l’Aplec de Primavera va tenir lloc ahir durant tot el dia coincidint, com cada any, amb la Segona Pasqua. El punt àlgid de la festa va tenir lloc a l’esplanada davant de l’ermita de Sant Muç, on els gegants, les sardanes, els castellers i els xatos van ser els protagonistes. Al migdia, la gent va gaudir de la tradicional paellada a càrrec de la Unió Extremenya de Rubí.
“Quan una festa té una tradició de 30 anys, com és el cas dels Xatos a Rubí, podem dir que és una festa pròpia, molt nostra. Així, els rubinencs gaudim dels balls i de la tradicional paella any rere any”, va assenyalar l’alcaldessa de la ciutat, Ana M. Martínez, que va assistir a l’acte.
La celebració es va iniciar a les 9 hores amb una xocolatada a la plaça Doctor Guardiet. Només mitja hora més tard va començar l’ascensió caminant cap a l’ermita de Sant Muç per a tots aquells que van voler unir-se a la romeria. Els gegants i els tabalers van estar presents des del primer moment, tot animant la festa. De camí cap a l’ermita, els assistents van parar a la masia Can Ramoneda per agafar forces amb un refrigeri.
Un cop a Sant Muç, es va celebrar la tradicional missa, tot just abans de donar el tret de sortida a les diferents exhibicions: la ballada dels gegants, les sardanes a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell, l’actuació castellera, l’encesa de foc amb les colles Diables de Rubí i Rubeo Diablorum i el popular Ball dels Xatos, creat per Albert Sans, amb música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés.
El bon dia i la gresca dels assistents van propiciar una jornada d’allò més entranyable en què es celebraven ja 30 edicions de la Festa dels Xatos, des que l’any 1986, coincidint amb el Mil·lenari de la ciutat, es va recuperar aquesta tradició. Des del segle XIX molts barcelonins venien per les festes de Pasqua a venerar Sant Muç. “Tots menjaven paella, sempre en un ambient festiu. Per això, per a nosaltres, significa molt recuperar aquesta tradició”, va explicar Joan Camps, membre de l’Esbart Dansaire.
La Unió Extremenya hi col•labora des de l’any 2000 aportant una gran arrossada per tots els assistents per un preu de 7 euros per persona. El treball comú entre totes les entitats és fonamental per a poder gaudir d’una festa com la dels Xatos, segons explica Camps: “A través de la Taula de cultura popular podem coordinar les diferents entitats de la ciutat. És una feina de formigueta, d’anar parlant amb totes les associacions i anar fent pinya… anar sumant”.
Després del dinar, la festa va continuar amb danses participatives de l’Esbart Dansaire de Rubí. “Ens agradaria que fos una festa més popular i ho intentem fomentar a través de les danses participatives. Els protagonistes sempre són els nens”, va assenyalar Camps. Aquestes danses es van allargar fins a les 17 hores aproximadament.