-És el primer cop en anys que ICV es presenta en solitari, com afronten la campanya
-L’afrontem amb molta iŀlusió, com no podria ser d’una altra manera, tenim la voluntat d’aconseguir un resultat que ens faci poder aplicar tot allò que creiem necessari per la ciutat. I tenim moltes ganes de transmetre el nostre missatge.
-Què va fallar amb Esquerra Unida i Alternativa?
-Jo crec que fonamentalment el què va fallar amb EUiA és que no coincidia la nostra visió de plantejar i donar sortida als nostres programes electorals. La manca de coincidència ens va portar a agafar camins diferents. Malgrat tot, estic segur que en la major part del nostre plantejament polític, del nostre programa de ciutat, encara avui hi ha moltes coses en les quals coincidim.
-En moltes ocasions han parlat de desgovern referint-se al mandat del PSC, què han trobat a faltar?
-Jo penso que fonamentalment el que li ha faltat al govern socialista ha estat tenir clar quina és l’opció de ciutat que volien. Han anat fent sobre la marxa. La major part dels equipaments que s’han fet nous, ja siguin escoles, el Celler, la Biblioteca Municipal, etc., són producte del patrimoni que es va adquirir durant l’època d’ICV. Si avui volguéssim construir un equipament important a la ciutat, no tenim patrimoni, no hem comprat patrimoni. No sabem quina opció de ciutat tenia el PSC, sabem que han anat omplint allò que s’havia d’omplir. Això com a primera característica, i com a segona, molt poca implicació en allò que era important pels rubinencs i per Rubí. S’ho han mirat tot a distància, des del despatx.
-Quines són les prioritats de la seva formació?
-Nosaltres tenim un programa molt extens perquè ha de recollir tot el conjunt d’ofertes que volem fem per tots els àmbits en què un govern municipal ha d’intervenir, però les nostres prioritats es poden resumir en dues. La primera té a veure amb la manera de governar. Volem obrir l’Ajuntament a la ciutadania i, per tant, canviar radicalment la forma de governar, fer més carrer i menys despatx. Això vol dir transparència, participació i intervenció en les decisions de la ciutadania. La segona gran prioritat d’Iniciativa és la gent que ho està passant malament, polítiques socials. S’ha de dir, però, que tenim altres prioritats que afecten els diferents àmbits de la ciutat.
-En què consisteix el Pla de Rescat Social?
-El Pla de Rescat Social és l’eix vertebrador de les nostres polítiques en una situació com l’actual. Des del govern municipal, volem aplicar totes aquelles polítiques o accions de govern que permetin que la gent no es vegi en situacions de pobresa extrema, que els ciutadans que estiguin en aquesta situació tinguin garantits uns mínims. Això vol dir implementar polítiques que permetin esmorteir o resoldre la situació de tots aquells que ho estan passant malament: Un pla de xoc contra l’atur, no acabarem amb l’atur, però almenys podem paŀliar les seves conseqüències; un pla que eviti que la gent passi gana o tingui talls de subministraments; que permeti que els desnonaments que es produeixin a Rubí no deixin la gent al carrer, és a dir disposar de mecanismes de sanció als bancs que tenen pisos desocupats; crear un pla d’habitatge de lloguer que permeti afrontar aquestes situacions d’emergència; etc.
-ICV treballa per fer un programa amb ‘idees fresques’, com per exemple?
-Més que idees fresques, volem que siguin idees que vinguin de la ciutadania. El que nosaltres estem fent amb el programa és el que volem fer quan arribem al govern, obrir a la participació de tots els ciutadans la gestió municipal. Segurament, si obrim l’Ajuntament, hi haurà una aportació de noves idees, d’idees que vénen del carrer, que vénen de diferents sectors i que per tant donen aquest aire fresc. No volem posar en marxa polítiques de despatx, sinó que estiguin lligades a allò que necessita el ciutadà. Això vol dir canviar la manera de governar, els que tenim responsabilitat hem de rendir contes, hem d’estar molt a prop del ciutadà i ser accessibles a tots ells. D’altra banda, hem de tenir un codi ètic que sigui públic i que guiï quina ha de ser la nostra actuació, que la gent sàpiga quina és la nostra agenda, que fem amb els recursos i que la ciutadania pugui intervenir directament en els plens si creu que hi ha temes que s’haurien de tractar i no es tracten.
-Com valoren la gestió de l’espai públic per part del PSC?
-En 12 anys hi ha hagut de tot. El PSC als inicis del seu mandat va voler mostrar que feia coses i les coses que es fan amb pedra són molt ràpidament visibles. Si omplim la ciutat de rotondes i a les rotondes posem palmeres, pensarem que s’estan fent moltes coses. Això està bé, però la política de l’espai públic jo crec que ha sigut molt similar a la política general que ha fet el PSC, sense tenir un model clar de quin és l’ús de l’espai públic. La incapacitat d’aprovar un POUM ve a dir que tota la política d’obra pública o de territori no la tenen definida. A més, quan fan un Pla General, que hauria de ser la gran bíblia del que ha de ser la gestió del territori, no saben com ho han de fer i ho fan malament. Per tant, veiem en la gestió de l’espai públic una manca de perspectiva de ciutat, s’han fet actuacions per sortir del pas o per fer veure que es fan coses.
-Què farà el seu partit en matèria d’educació?
-Primer de tot fer participar a tot el sector en l’elaboració de les polítiques d’educació. És impensable que nosaltres plantegem una política educativa sense haver-la debatut, consensuat i acordat amb tots els agents educatius. A més, hem de tenir molt en compte quin és el futur que volem per la nostra ciutat. Haurem de pensar molt més en l’ensenyament secundari, en la formació professional, que en l’educació primària perquè les dades demogràfiques així ens ho diuen. Tindrem un creixement molt gran d’alumnes de secundària i una davallada en els alumnes de primària, per tant haurem de planificar i no només dependrà de nosaltres, sinó que ho haurem de parlar amb el sector i les altres administracions implicades, sobretot amb la Generalitat. En aquest punt s’haurà de fer un seguiment de la gestió, no pot ser que en aquesta ciutat per manca de seguiment haguem perdut recursos com per exemple aquells que s’havien destinat a refer tota l’escola Pau Casals. La desídia de gestió del govern ens ha portat a no poder disposar d’una nova escola com el Pau Casals quan els recursos hi eren en un determinat moment. Això no hauria passat si s’hagués implicat a tot el sector en l’elaboració i la gestió de les polítiques educatives.
-Quin seria un bon resultat per Iniciativa?
-Un bon resultat per nosaltres és aquell que ens fa ser imprescindibles per governar la ciutat. Nosaltres ens presentem per governar, per tant, ser imprescindibles vol dir tenir el nombre suficient de regidors com perquè depenguin més els altres de nosaltres que nosaltres d’ells. Com que segurament el mapa polític de la ciutat quedarà molt més proporcionat que l’actual i segurament entraran algunes forces polítiques més, el nombre de regidors que obtinguem serà important, però serà més important encara la capacitat d’arribar a acords i de tenir un programa compartit amb altres forces polítiques.
-Quines són les línies vermelles del seu partit?
-Iniciativa no pactarà amb cap d’aquelles formacions que situïn els interessos particulars per sobre dels interessos coŀlectius. Nosaltres no governaríem mai amb algú que no compartís els nostres plantejaments en aquests aspectes. La gent que pensa que s’ha de fer política des de dins de l’Ajuntament no estarà amb nosaltres i tampoc ho estaran aquells qui pensen que hi ha uns per sobre dels altres.
-Creu que la ruptura amb EUiA i el fet de no haver aconseguit formar una gran coalició d’esquerres els hi pot passar factura?
-Jo crec que ens passarà factura a tots. El procés de Convocatòria per Rubí va ser un procés en el qual nosaltres vam ser-hi, com també va estar EUiA, ERC, el PSC, ACR i la CUP, a banda d’un gran nombre d’independents, i ens va ser impossible arribar a un acord entre nosaltres i això segurament ens passarà factura a tots. Hagués estat molt més iŀlusionador pel conjunt de la ciutadania que totes les forces d’esquerres ens haguéssim presentat en aquestes eleccions sota un denominador comú, sota un nom comú, un programa comú i transmetent la iŀlusió pel canvi. Això no ha estat possible i segurament és responsabilitat de tots i alhora de ningú. Aquestes eleccions tenen molts factors d’incertesa i fins que no es produeixin no ho veurem. Nosaltres treballarem perquè després de les eleccions hi hagi una gran coalició d’esquerres. El nostre objectiu és que els que tenim una mateixa visió de la ciutat i coincidim en el que és fonamental, ens posem d’acord després de les eleccions municipals. És imprescindible.