L’auditori de Rubí Desenvolupament ha acollit aquest matí la conferència ‘Balanç de l’aplicació de la Llei Orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere,’ organitzada pel Servei de la Dona de l’Ajuntament en el marc de la commemoració del Dia Internacional contra la violència de gènere. Les ponents han estat Maribel Cárdenas, assessora en polítiques d’igualtat en el món local; Yolanda Casado, responsable del Grup atenció a les víctimes ABP Rubí dels Mossos d’Esquadra; Teresa Mur, directora del CAP Mútua Rubí; i Lourdes Muñoz, diputada socialista, que han ofert al públic, que omplia l’auditori, les seves reflexions entorn el desplegament de la llei.
Les quatre ponents han coincidit en el fet que durant aquesta dècada que ha transcorregut des que es va aprovar la llei s’ha avançat molt en la lluita contra la violència de gènere, però també han estat d’acord en què falten més recursos per poder-la aplicar en la seva totalitat.
L’assessora en polítiques d’igualtat en el món local Maribel Cárdenas ha ressaltat que “la llei ha tingut una importància cabdal” en el tractament de la violència de gènere, però considera que l’evolució natural de la societat ha fet aflorar noves manifestacions de la violència de gènere, per exemple les generades en l’entorn de les noves tecnologies i les xarxes socials, que la normativa hauria de contemplar.
Per la diputada socialista Lourdes Muñoz, la llei va suposar un punt d’inflexió perquè va canviar socialment i institucionalment el tractament de la violència de gènere. “Hem guanyat molt perquè es van desplegar molts serveis i perquè es va iniciar una conscienciació de la societat envers els drets i la igualtat de les dones”, apunta Muñoz, qui lamenta que, malgrat això, les retallades han deixat sense recursos molts d’aquests serveis, el que ha afectat el grau d’efectivitat de la llei, per exemple, en temes de formació específica dels professionals. Muñoz ha reclamat un gran pacte d’estat entorn aquest tema i, que el govern, sigui del color que sigui, mantingui la violència de gènere en la seva agenda política.
La formació específica dels professionals sanitaris ha estat clau per a l’atenció de les víctimes de violència de gènere, segons explica Teresa Mur, directora del CAP Mútua Rubí a la conferència. Segons Mur, l’atenció cap a les víctimes de violència masclista és molt diferent a la que habitualment fan els metges amb pacients amb altres patologies, per això la formació és tan important. “S’ha avançat molt en aquesta línia, tot i que encara ens queda molt per fer”, apunta la directora del CAP.
Per a Yolanda Casado, de Mossos de Esquadra, el desplegament de la llei va obligar el cos policia a crear un model de treball diferent, en xarxa, molt més específic, per tal de donar un servei individual a cada víctima. Casado fa un balanç positiu, tot i admetre que el nombre de dones assassinades i de denúncies encara és massa alt. L’agent també reconeix que tenen pocs recursos i apunta que cal treballar molt a nivell educacional i preventiu, especialment des de la infància i l’adolescència, en escoles, instituts i al si de les famílies perquè el concepte masclisme i desigualtat està molt arrelat encara socialment.
L’acte, presentat i conduït per la regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas, ha finalitzat amb un debat amb el públic i la intervenció de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, que ha reiterat el compromís de la ciutat amb la igualtat.