La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va irrompre en el Ple d’abril, que es va celebrar el dimarts a la tarda a l’Ajuntament, per reclamar al consistori que Sorea, l’empresa concessionària del servei d’aigua a Rubí, deixi de tallar l’aigua i de multar les persones que estan vivint en un immoble ocupat de la PAH, que és propietat d’una entitat bancària. “Volem que ens ajudin i negociïn perquè no ens treguin els drets bàsics”, va dir una de la desena de persones que van accedir a la sessió plenària, i als quals els donaven suport des de fora més activistes de la plataforma.
Segons ha explicat el regidor de Planificació Urbana i Habitatge, Manuel Velasco, no va ser fins la setmana passada que l’Ajuntament va tenir notícia d’aquest succés i va afirmar que “hi ha convocada una reunió amb l’empresa, amb Serveis Socials i amb la gerent de Proursa per evitar que es talli el servei a la gent que no pot pagar-lo”.
Coincidint amb aquesta problemàtica, el Ple va aprovar una moció impulsada per Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) perquè Sorea es faci càrrec del consum mínim de les famílies que no poden afrontar el pagament del servei.
La moció, aprovada per unanimitat, també tira endavant un estudi per tal que l’Ajuntament analitzi les opcions de remunicipalitzar el servei d’aigües, que actualment està en mans de Sorea, a qui encara li resten 40 anys de concessió: “No es pot deixar en mans d’empreses privades el servei bàsic perquè només busquen beneficis”, va apuntar el portaveu de la coalició ecosocialista, Francesc Hinojosa.
LA PROPOSTA DEL PP SOBRE L\’EXCLUSI?” VOLUNTÀRIA DEL CENS DE LA CONSULTA NO PROSPERA
El Partit Popular (PP) es va quedar sol en la seva defensa que les persones que ho demanin puguin ser excloses del cens de la consulta del 9-N i que l’Ajuntament en fes publicitat d’aquesta opció. “Hi ha rubinencs que no volen formar part de la consulta”, va argumentar Mònica Querol, portaveu popular.
Els arguments contraris a la moció van ser diversos i variats, i anaven des d’una vessant legal fins a un posat més ideològic: “El cens està gestionat per l’Oficina del Cens Electoral, que depèn del Ministeri de l’Interior, els Ajuntaments no tenen accés al cens, el que sí tenen és el padró”, va remarcar el regidor Martí Pujol d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), qui va afegir que, en tot cas, “el consistori haurà de complir la llei”. Aquest va ser un argument repetit per Iniciativa Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), Convergència i Unió (CiU) i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). L’ecosocialista Francesc Hinojosa va acusar el PP d’intentar “torpedinar el procés que té el suport de la immensa majoria dels catalans”, mentre que Núria Climent, portaveu de CiU va afirmar que l’Ajuntament el què ha de fer “és atendre el que dictamini la llei”. Per part socialista, el regidor Manuel Velasco, va subratllar que ara per ara “no existeix cap marc normatiu, el dia que s’aprovi, actuarem en conseqüència”.
La moció es va rebutjar amb els vots de CiU, ICV-EUiA, ACR i ERC, l’abstenció del PSC i el vot favorable del PP.
RUBÍ CELEBRARÀ AMB UN ACTE EL 75È ANIVERSARI DE L\’EXILI
El Ple va aprovar amb els vots a favor de tots els grups municipals amb excepció del Partit Popular (PP) que aquest any se celebri un acte públic de reconeixement als milers de persones que van marxar del país amb la caiguda del règim democràtic de la República al 1939, un exili que enguany compleix el 75è aniversari. En el text també es condemna el cop d’estat feixista del 1936 que va originar la Guerra Civil.
El PSC, CiU, ICV-EUiA i ERC van subratllar la necessitat d’homenatjar els exiliats i recuperar la memòria històrica.