Aquest dilluns l’emblemàtica botiga Obiols, Fruites, Verdures i Queviures baixarà definitivament la persiana, després de més de cent anys d’història. Situada al cèntric carrer Maximí Fornés, l’establiment, per on han passat fins a quatre generacions de la família Obiols, no ha pogut superar la duresa de la crisi i els seus propietaris actuals, Albert Obiols i Àngels Herrando, s’han vist abocats a tancar “la botiga més antiga de Rubí”, assenyalen emocionats.
Corria l’any 1888, quan Joan Obiols, pagès de professió, va començar a vendre els productes que conreava, principalment fruites i verdures, al portal de casa seva i al mercat. En Joan, casat amb la Conxita Trabals, va obrir una parada quan es va inaugurar l’edifici del Mercat l’any 1930 a la plaça Guardiet, on venien fruites i verdures de collita pròpia, així com pesca salada i queviures. Per aquella època es van canviar de casa i van anar a viure davant del Mercat, al carrer Maximí Fornés, 64, on també van obrir una botiga.
Aquests van ser els orígens de l’actual botiga Obiols, que es manté al mateix carrer. En aquells moments era coneguda com Cal Pansit, sobrenom amb el qual es coneixia al Joan. El negoci va passar a mans del Jaume, un dels fills del matrimoni, a principis dels anys 40. En Jaume, casat amb la Maria Roca Girbau, va regentar la botiga i dues parades al mercat.
L’any 1952 es van traslladar a la botiga actual, al número 58, un local adaptat als nous temps i amb una cambra frigorífica. El comerç va ser regentat a principis dels anys 80 per l’Àngels Herrando i l’Abert Obiols, fill del matrimoni, propietaris fins al moment. En els últims anys, han comptat amb el suport del seu fill, Jaume Obiols.
La botiga es va remodelar a finals dels anys 90 i va ampliar l’oferta de productes amb més queviures, congelats, productes selectes i menjar preparat, tot i que la venda de fruita i verdura de qualitat continuava essent la línia principal. L’Albert recorda que fins l’any 2000, “mig poble venia a comprar a la botiga i teníem clients de Sant Cugat, de Mirasol, de Valldoreix… Anàvem a repartir per molts llocs, però allò es va acabar”.
“Ens fa pena, sobretot pel nostre fill, el Jaume, i per l’Encarna, la dependenta que fa tants anys que hi treballava”, explica l’Àngels, qui afegeix que “són moments complicats, hi ha molta saturació de botigues i grans superfícies, amb les quals no pots competir, al centre hi ha dificultats per aparcar, tot plegat ens ha portat a prendre la decisió de tancar”.
En aquests anys, l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va lliurar a l’establiment un reconeixement com a comerç amb més de cent anys d’història, distintiu que també li va fer l’Ajuntament l’any 2005.
Tot i la pena d’abaixar persianes, tant l’Àngels com l’Albert han volgut agrair a clients i amics que els han fet costat durant tots aquests anys la seva confiança, així com a l’Encarna, la dependenta, pel seu esforç durant aquest temps.