Cristina Carrasco
El 19 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la lluita contra el càncer de mama. L’objectiu d’aquesta celebració és conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç del càncer de mama per guanyar la lluita contra aquesta malaltia, que esdevé el tumor més freqüent en dones arreu del món.
La detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties i la possibilitat de curació és més alta. Per això, el Departament de Salut, d’acord amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, convida les dones d’entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys.
La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte de la malaltia. Malgrat que no se’n coneixen les causes exactes, el Codi Europeu contra el càncer recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama com ara mantenir un pes saludable i evitar l’obesitat -especialment després de la menopausa-, fer activitat física regularment o reduir el consum d’alcohol.
Segons Salut, les estimacions més recents indiquen que l’any 2022 es van diagnosticar 5.497 casos a Catalunya. Dues dones rubinenques han volgut compartir la seva experiència davant aquesta malaltia.
‘Soc un cas d’èxit del programa de detecció precoç’
La Dolors és una rubinenca de 55 anys a qui li van diagnosticar càncer de pit quan en tenia 51. El seu cas és, com ella mateixa explica, un cas d’èxit del programa de detecció precoç del càncer de mama. “Jo no tenia cap símptoma, cap bony, res de res”, assenyala, i afegeix que “vaig fer-me la mamografia rutinària que et fan quan fas els 50 i després una ecografia i van veure un fibroma, que no semblava maligne, però que tenia alguna característica estranya i que van decidir analitzar”.
El diagnòstic va ser càncer de mama i en poc més d’un mes ja la van operar a l’Hospital de Terrassa. En el cas de la Dolors, el càncer ja estava molt present a la seva vida, ja que la seva parella patia càncer de bufeta. De fet, l’endemà de la seva operació, era ell qui entrava a quiròfan per la seva cinquena intervenció.
L’any passat es van diagnosticar a Catalunya 4.722 nous casos de càncer de mama
Aquesta rubinenca explica que “jo havia llegit molt sobre el tema, havia investigat i m’havia informat prou bé”. El seu càncer era dels considerats agressius, però l’havien detectat molt inicialment. Després de diferents proves, els oncòlegs van decidir que no valia la pena fer quimioteràpia, així que va rebre radioteràpia.
“Els dos millors metges que he trobat a la meva vida són l’oncòloga i l’oncòleg que s’encarregava de la radiologia. Espectaculars, empàtics amb el pacient, responent cadascuna de les preguntes o inquietuds de forma entenedora”, explica.
Reconeix que va tenir algun moment de baixada, però pocs, pel seu caràcter optimista i perquè va treure experiències vitals positives de la malaltia. “Em va fer adonar que la feina, a qui jo li dedicava moltes hores cada dia de la meva vida, no ho era tot”, reconeix i afegeix que “em va fer establir noves prioritats i el que abans era imprescindible, ho va deixar de ser”.
Explica, entre riures, que, la seva parella i ella van decidir fer el seu arbre genealògic i, quan no tenien visites a l’hospital, van viatjar per tota Catalunya coneixent llocs nous i intentant localitzar avantpassats.
La Dolors creu que s’ha de naturalitzar la paraula càncer. “Un pot tenir diabetis i tu tens càncer, no passa res”, apunta. En aquest sentit, considera que socialment encara hi ha molt tabú amb el càncer: “la gent no sap com acostar-se, com comportar-se, si preguntar-te o no i això no hauria de ser així”.
Encara va a revisions semestrals, tot i que ja no pren cap tractament, ja que el Tamoxifè, un medicament que s’ha de prendre els cinc anys posteriors a l’operació i el tractament, li va provocar molts efectes secundaris com pèrdua de memòria, falta de concentració, confusió i finalment van decidir retirar-li. Ara va a revisions semestrals i continua mirant endavant amb optimisme i amb les mateixes ganes d’iniciar projectes nous i interessants.
‘He passat alts i baixos, però sabia qe podia i volia tirar endavant’
L’Anna és una rubinenca de 63 anys a qui l’any passat li van diagnosticar càncer de mama. “Em vaig notar un bony en un pit un dia i vaig trucar al metge al CAP Mútua de Terrassa. A la setmana ja em van fer una mamografia i la biòpsia i el diagnòstic va ser que era maligne”, recorda.
Dos mesos després l’operaven a Mútua de Terrassa i començaven les sessions de quimioteràpia, de radioteràpia i un tractament de teràpia hormonal. El passat 31 de juliol va rebre la darrera sessió de quimioteràpia. Ara té al davant cinc anys de tractament amb Tamoxifè.
“He tingut moments de baixada, i he plorat a vegades, perquè tot plegat és dur, però no ha passat mai pel meu cap que m’anava a morir, sabia que podia i volia tirar endavant”, explica l’Anna, que considera que mantenir-se positiva i amb bon estat d’ànim. La família, com el seu fill o la seva germana, han estat molt important per ella: “m’han donat molt suport, han estat sempre acompanyant-me en cada moment”.
L’Anna explica que la malaltia comporta moments durs com el dia que et diuen “és càncer de mama”, o quan li queia el cabell a grapats, però que “cal ser optimista, mirar endavant, i continuar amb la teva vida dintre de les teves possibilitats”.
També ha estat, i és encara, molt rellevant per ella l’ajut que ha rebut a través de la Fundació Oncolliga, que dona suport a malalts de càncer i als seus familiars. “Els vaig conèixer fa ja alguns anys quan la mare va estar malalta i vaig adreçar-me a l’entitat. Fan una feina increïble i ens ajuden molt tant als malalts com als familiars”.
En aquest sentit, assenyala que rep atenció psicològica que li ha permès explicar a una professional com se sentia en cada moment i que l’ha ajudat a gestionar millor els seus sentiments en cada etapa. També ha fet ús d’altres serveis d’Oncolliga com ara les classes d’activitats físiques, on practica Txi Kung, ja que l’exercici és enormement beneficiós per la recuperació.
La Fundació Oncolliga, suport als malalts de càncer i els seus familiars
La Fundació Oncolliga és una entitat sense ànim de lucre que té per finalitat principal l’atenció psicosocial a persones amb càncer i als seus familiars. Professionals de la Psicooncologia, del Treball Social i del Treball Familiar, amb el suport del voluntariat, ofereixen de forma gratuïta una atenció integral a malalts i familiars per donar resposta de manera àgil i immediata a les seves necessitats.
Milagros Calleja és la presidenta d’Oncolliga Rubí, amb seu a l’Ateneu, des de fa un any. Calleja ens explica que la primera acollida es fa a la seu de l’entitat a Terrassa, de qui depèn Rubí. “Allà una treballadora social fa una valoració global de la situació del pacient i determina quins serveis necessita o el poden ajudar”.
Atenció psicològica als pacients, familiars o cuidadors, assessorament jurídic, per tractar per exemple baixes laborals o pensions, serveis d’estètics com ara tallers de maquillatge de celles, massatges de recuperació i rehabilitació, activitats físiques com ioga o Txi kung són alguns dels serveis que ofereix Oncolliga. També tenen servei de préstec de cadires especials, llits, estris pel bany o fins i tot perruques.
“Tots els serveis són gratuïts, per això és molt important per nosaltres les activitats que organitzem per recaptar fons per la Fundació”, explica la presidenta. L’any passat 65 rubinencs malalts de càncer van adreçar-se a Oncolliga i aquest 2023, fins al moment, 45 malalts.
“Estem preparant un munt d’activitats per recaptar diners i poder oferir tots aquests serveis”, explica Calleja. De cara a aquest 19 d’octubre, Dia Internacional del Càncer de Mama, Oncolliga ha posat en marxa una campanya de venda de bosses dissenyades per l’ocasió que es poden adquirir a les farmàcies per només 5 euros fins a finals de mes.
A més, també repetiran l’acció de fer un cor amb espelmes a la plaça del Mercat, una iniciativa que va tenir molt bona acollida entre la ciutadania. Enguany estaran matí i tarda, de 9 a 20 h, i la gent que vulgui col·laborar podrà comprar allà mateix una espelma per tan sols 2,5€.
També estaran presents en la Fira de Sant Galderic, el dia 21 d’octubre, amb dues parades. En una es podran adquirir quadres de petit format creats per l’artista rubinenca Anna Tamayo, mentre que en l’altre s’oferiran productes d’artesania com arracades dissenyades per l’ocasió o llaços roses. A més organitzaran un concurs de punts de llibre relacionat amb un photocall que Anna Tamayo ha creat sobre Velázquez i les Meninas.
El voluntariat és clau pel funcionament d’Oncolliga i per les seves activitats solidàries i la xarxa de voluntaris i voluntàries va creixent, ja que molts dels que han estat usuaris continuen vinculats com a voluntaris. És el cas de l’Anna, que explica que és usuària i alhora voluntària “ser voluntari és molt gratificant, reps més del que dones”.
Aquelles persones que vulguin contactar amb Oncolliga Rubí poden dirigir-se a l’Ateneu dilluns de 17 a 20 h o dijous de 10 a 13 h o bé trucar al 608 29 18 82.