Des de principis d’any, el pati del Pau Casals obre les seves portes durant els caps de setmana per als infants i joves que vulguin jugar a l’aire lliure. Després de l’aturada de l’agost, l’Ajuntament ha decidit reprendre aquesta proposta.
El projecte Patis Oberts és una iniciativa municipal per optimitzar l’ús dels patis dels centres educatius fora de l’horari escolar. L’escola Pau Casals va ser escollida per fer una prova pilot. Els Patis Oberts són espais de joc lliure dinamitzats per un monitor, que s’encarrega d’obrir i tancar el recinte, a més de controlar la bona convivència entre els joves usuaris.
A diferència dels esplais, els infants menors de 12 anys han d’anar acompanyats d’un adult. El dinamitzador de Patis Oberts al Pau Casals és Oriol Pastor, un jove rubinenc graduat en Integració Social i titulat com a dinamitzador de lleure. El monitor explica que la mitjana d’afluència en una tarda és de 15 infants i joves, tot i que depenent del dia poden arribar als 20 usuaris o més durant la jornada. Durant la temporada d’estiu, es van haver de canviar els horaris per evitar les hores de ple sol, però normalment el pati està obert tots els dissabtes i diumenges de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores.
Entre les activitats preferides pels infants, destaquen els partits de futbol i bàsquet a les pistes, tot i que de vegades el dinamitzador proposa alguns jocs populars com el pitxi o dinàmiques de reflexió en grup. Els usuaris del pati compten amb cons per delimitar els diferents espais de joc, pilotes de plàstic i de tennis, cordes o bats de beisbol, material provinent de l’escola. D’altra banda, la presència de pares i mares al pati també genera certes relacions entre ells. Segons explica el monitor, “alguns pares s’asseuen a mirar els seus fills mentre juguen, mentre que altres tenen una participació més activa: parlen entre ells, participen en els jocs en equip…”.
Entre el gener i l’agost, uns 1.367 infants van gaudir d’aquest espai de lleure, segons dades de l’Ajuntament. El grup d’edat més nombrós entre els participants és el format per nens i nenes de 8 a 12 anys, amb un total de 512 usuaris; seguit del grup de 4 a 7 anys, amb 353 usuaris; de 13 a 16 anys, amb 237 usuaris; i de 0 a 3, amb 121 infants. La franja de joves de més de 16 anys ha registrat 135 persones.
Al principi, la majoria de nens i nenes que assistien a aquestes jornades eren alumnes del centre Pau Casals, tot i que després la procedència es va diversificar amb usuaris d’altres centres com Maristes, la Schola, l’escola Montserrat o el Regina Carmeli, entre altres.
La responsable d’Infància, Marta García, valora de forma molt satisfactòria l’evolució d’aquest projecte: “Cada vegada hi ha més participació, sobretot en el grup d’edat de 8 a 12 anys. Per nosaltres s’ha complert l’objectiu de posar a disposició dels infants i famílies un espai adequat on poder relacionar-se a través del joc i l’esport”. García afegeix que els Patis Oberts possibiliten “un espai propi de joc per a infants i joves i afavoreix la convivència de gent que viu al centre i altres barris per utilitzar l’espai conjuntament”.
Tant l’equip directiu de l’escola com l’AMPA col·laboren en els Patis Oberts amb l’Ajuntament per valorar aquestes activitats fora d’horari escolar. Gràcies a l’intercanvi d’aquestes reunions, l’Ajuntament ha decidit que instal·larà bancs circulars. La regidora de Serveis a les Persones explica que una de les preocupacions del consistori és assegurar l’ús adequat de les instal·lacions i que les jornades del cap de setmana no xoquin amb la dinàmica habitual de l’escola, un repte que consideren que s’ha complert.
La regidora socialista també destaca que aquest projecte està destinat a cobrir la manca d’espais d’activitat física, però també “a crear vincles entre famílies i fer comunitat entorn a la infància.”
Més Patis oberts
L’Ajuntament vol ampliar el projecte a altres centres educatius pròximament i està estudiant quina escola podria ser la més adient per acollir els Patis Oberts segons el context del barri i les necessitats dels seus habitants. Entre les opcions que estudien, es troben l’Escola Montessori o l’Institut JV Foix.