Lara López
El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha organitzat el primer debat entre els candidats a les eleccions municipals, centrat en el model urbanístic de ciutat. A l’acte han participat la majoria dels partits representats al Ple – Esquerra, En Comú Podem, Ciutadans, Veïns per Rubí i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) – a excepció del PSC – i dos partits sense representació actual al consistori: Junts per Catalunya i PP. Carles Pujante, Roberto Martín, Andrés Medrano, Jordi Simó, Juan José Giner i Xavier Corbera han participat en el debat, conduït per Lídia Juste, ex directora de Ràdio Rubí.
Entre els participants en l’acte, hi ha hagut consens generalitzat en la necessitat urgent de portar endavant un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), després de 26 anys d’intents de renovació sense èxit. Partits com l’AUP, ECP o Veïns per Rubí han defensat la participació ciutadana i d’entitats en aquest projecte. Jordi Simó (AUP) ha destacat que la implicació de la ciutadania i teixit associatiu ha de fer-se a través d’un “procés de participació vinculant, real i obert”, mentre que Toni García (Veïns per Rubí) ha assenyalat la necessitat d’un “pacte polític” per a la seva aprovació. Xavier Corbera (ERC) ha apostat per un creixement industrial i demogràfic limitat, no expansiu.
Per la seva banda, Andrés Medrano (ECP) ha afirmat que el nou POUM s’ha de centrar a mantenir i protegir l’espai natural, amb un espai urbà més compacte que faciliti la mobilitat.
El regidor del Servei de Sostenibilitat i Medi ha explicat que actualment s’estan realitzant modificacions puntuals del Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU), com el projecte de transformació de l’àrea de Pich Aguilera, al sud del polígon industrial de La Llana o el desenvolupament residencial i econòmic al vapor Nou, a la banda dreta de la riera. Des de l’AUP consideren “una errada greu” aquestes actuacions puntuals i demanen que la revisió del pla urbanístic determini futures actuacions urbanístiques.
Tots els representants polítics han defensat el canvi cap a una mobilitat més sostenible, prioritzant els vianants, bicicletes i transport públic i un model de ciutat amb creixement; una ciutat amb més espais verds a tots els barris; ampliació de la xarxa d’equipaments municipals amb nous centres cívics, biblioteques i piscines municipals; o la creació d’aparcament dissuasiu al voltant del nucli urbà
Entre les noves idees específiques portades al debat, la creació de 2 línies circulars de tramvia, proposada per Junts per Rubí; inversió en tecnologies per a la millora de la il·luminació i la recollida de residus, per part de Ciutadans; o la proposta dels comuns d’un gran parc natural entre els ponts de Sant Joan i Can Claverí.
Un dels temes que més ha preocupat el públic assistent ha estat la transformació i reducció de trànsit a l’avinguda de l’Estatut. Toni García considera que és “una ferida històrica”, que ha de ser reconvertida de carretera a via urbana.
Per la seva banda, Andrés Medrano ha demanat un desviament de gran part dels cotxes cap a altres vies de gran capacitat i eliminar els carrils d’acceleració de l’inici de la via per reduir la mobilitat; mentre que Jordi Simó ha defensat una gran remodelació de l’avinguda, habilitant carrils bici i donant prioritat als vianants.
El Partit Popular ha estat protagonista de la proposta més controvertida del debat: el projecte per cobrir part de la riera per construir 1.000 places d’aparcament, que ha posat en contra a la resta de partits presents al debat.
Roberto Martín, de Ciutadans, ha qüestionat la seva viabilitat, citant informes de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) contraris a qualsevol actuació sobre aquest espai natural.
NOTÍCIES RECENTS