El Consell de la Gent Gran de Rubí, satisfet per les seves aportacions al Pla Local de Salut, continua fent noves propostes per la població amb més edat
Redacció
El Consell de la Gent Gran de Rubí continua molt actiu i amb moltes ganes de treballar per la gent gran de la ciutat, però també pel conjunt de la població. “Estem treballant i treballarem per millorar la qualitat de vida de la gent gran de Rubí”, explica Miquel Raso, president del Consell, que diu que aquest col·lectiu supera el 16% de la població i que té unes problemàtiques pròpies com la solitud i l’aïllament de les persones grans o la pèrdua de mobilitat progressiva.
En aquest sentit, el Consell ha participat durant més de dos anys molt activament en l’elaboració del Pla Local de Salut, recentment presentat.
“Vam detectar que barris com el 25 de Setembre i Les Torres concentra molta de la gent gran de la ciutat i que moltes d’aquestes persones estan soles”, explica Antoni Ruiz. Així van plantejar la necessitat de dotar els tres caps de la ciutat –Anton Borja, Sant Genís i Mútua Terrassa– de la figura d’un psicòleg, que pogués escoltar i atendre els casos de gent gran que viu en solitud. Una demanda que ja és una realitat i de la qual se’n senten molt satisfets. Així, asseguren que el Pla Local de Salut compta amb una base social al darrere molt important i que està per sobre de les ideologies polítiques.
“Però continuem treballant perquè queda molt per fer” apunta Josep Cahís, qui detalla que també estan participant en el projecte ‘Grans nexes’ per fer front a la solitud no volguda de la gent gran, impulsat pels Serveis Socials i el Servei de la Gent Gran Activa. “La idea és construir una xarxa local de prevenció i detecció de la solitud i l’aïllament, una xarxa formada per veïns, comerciants, voluntaris, entitats…” assenyala Xavier Aguilà.
Mobilitat
Una altre exemple de la feina del Consell de la Gent Gran és un taller de mobilitat en el qual estan treballant. “La proposta neix perquè la gent gran, especialment després de la pandèmia, necessita moure’s, trobar-se, recuperar espais de passeig, caminar”, apunta Miquel Raso. Així han plantejat tres itineraris senzills d’un quilòmetre i poc, per La Llana, el Torrent dels Alous i Ca n’Oriol. Ara els estan estudiant i detectant possibles deficiències o mancances respecte a aspectes com ombres, voreres, circulació intensa o lavabos per tal d’acabar de dissenyar-los.
De moment, ja han tingut una sessió de feina amb tècnics de l’Ajuntament per estudiar la viabilitat i el proper 13 d’octubre a les 10 h faran una sortida des de la Biblioteca per comprovar sobre el terreny els recorreguts. La sortida està oberta a tothom que vulgui sumar-se. Es dividiran en tres grups i es recolliran les diferents aportacions que puguin sortir.