Les preocupants dades sobre la violència masclista recollides entre els joves en els darrers anys han posat en alerta ajuntaments com el de Rubí, que ha decidit impulsar un servei per prevenir i atendre situacions de violència masclista entre els més joves. I és que segons la Macroenquesta de Violència contra la Dona del Ministeri d’Igualtat de 2019, dues de cada deu dones d’entre 16 i 24 anys han patit violència física o sexual per part d’alguna de les seves parelles. Segons aquesta enquesta, la violència psicològica, com ara la gelosia, el control o el menyspreu es detecta en 5 de cada 10 dones.
Per combatre aquestes dades, el consistori ha impulsat l’Espai Vincles és un espai de diàleg i reflexió per a adolescents situat als centres educatius que tracta amb els joves temes sobre les relacions de parella, els mites de l’amor romàntic i els estereotips de gènere per prevenir les relacions abusives i qualsevol manifestació de violència masclista.
“Els joves han de ser protagonistes del canvi de model social que esmeni les desigualtats entre homes i dones. Perquè només revertint l’actual model de desigualtat podrem aturar les violències masclistes per avançar cap a una societat igualitària, justa i lliure”, ha afirmat l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez.
A les joves els costa entendre que són víctimes
Segons ha explicat la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) “ha detectat que les persones joves no es signifiquen com a víctimes tot i patir-la i sovint quan arriben al SIAD ja es troben en situacions de violència greu”, ha explicat la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo. L’any passat, de les 278 dones ateses al SIAD, 15 eren menors d’edat.
Promoure les relacions sanes, plaents i lliures
L’Espai Vincles s’ha posat en marxa a tres centres d’educació secundària de Rubí, L’Estatut, La Serreta i el Teresa Altet; amb la voluntat que arribi a tots els instituts. Es dirigeix a l’alumnat, entre els 11 i els 17 anys, i atén dins l’horari lectiu de forma quinzenal. L’espai vol ser un lloc de referència per a persones joves per tal que trobin respostes a les necessitats i dificultats que se’ls generen al voltant de les relacions de parella a través del diàleg i la reflexió. L’objectiu final és acompanyar-los en el procés d’adquirir recursos i competències per gestionar els conflictes de parella i promoure relacions sanes, plaents i lliures.