Jordi Vilalta. Historiador
Molt prop del camí que mena a la masia de can Feliu i a la urbanització on hi ha el club Sportennis (antic camí de Rubí al mas Mir), a banda nord, s’havia situat el mas Papabous, d’origen medieval i que va desaparèixer fa segles, encara que l’historiador local Miquel Rufé, en el seu llibre ‘Les masies de Rubí i la seva gent’, als anys 80 del segle passat, ens mostrava la fotografia que acompanya aquest article, corresponent a una estructura aixecada al lloc on s’havia situat, que ara es troba ocupat per l’anomenat mas Rossinyol i els seus horts.
Mas Papabous es troba ja esmentat el 1202 i més tard, el 1288, a l’Arxiu dels Batlles. Era un alou que pertanyia al castell de Rubí. El 1361, al Cartulari de can Xercavins apareix un cert Pere de Papabous, però sense fer cap referència al mas, encara que és molt probable que en fos el propietari. Aquest Pere de Papabous marxà del lloc i arrendà el mas i el molí de la Bastida el 1390.
Sembla que, ja al segle XV, no quedava res de l’antic mas, però els terrenys, com la majoria que havia pertangut al senyor del castell, passaren a formar part de les possessions de la Causa Pia de Miquel Pasqual (de Barcelona).
El 1801 aquestes terres foren alienades quan Feliu Ramisa va comprar dues finques anomenades Papabous i hi plantà vinyes.
Després de la desamortització dels anys 30 del segle XIX van ser adquirides per Magdalena Palmerola, de Barcelona, i el 1880, segons M. Rufé, bona part de la hisenda, així com el traspàs i la concessió del domini de les aigües fou venuda a Jaume Margenat.
Durant el segle XIX, encara que sense mas, els terrenys, situats entre les propietats de can Ramoneda a nord i oest, les del castell a l’est i les de can Feliu al sud, foren dedicats a la vinya, com la major part del terme de Rubí.
Segons el mapa del cadastre de 1854, les terres eren cultivades per 7 parcers: Josep Monmany, Magí Serra, Miquel Campañà, Josep Ricart, Salvador Capmany, Miquel Solà i Josep Molins.
Per acabar direm que a finals d’aquell segle la pesta de la fil·loxera afectaria unes 8,38 ha de terreny de vinya a les terres de l’antic mas Papabous.