La Taula de Salut Jove ha donat a conèixer els resultats de l’enquesta Hàbits relacionats amb la salut de l’alumnat de 4t d’ESO de Rubí 2019, elaborada per la Diputació de Barcelona.
’estudi recull dades anònimes de prop de 350 nois i noies d’una desena de centres educatius de la ciutat, cinc públics i cinc concertats: Duc de Montblanc, JV Foix, L’Estatut, Torrent dels Alous, La Serreta, Maristes, Escoles Ribas, Nostra Senyora de Montserrat, Balmes i Regina Carmeli.
Entre la molta informació que recull l’enquesta, destaca les dades referents al consum de substàncies addictives entre el jovent. En aquest sentit, l’estudi assenyala que un 47,9% de les noies han fumat algun cop, enfront del 34,3% dels nois. Pel que fa al consum d’alcohol, la relació és d’un 74,6% de noies que han begut alguna vegada en comparació amb un 68% dels nois.
Pel que fa a les dades referents a la sexualitat evidencien que l’edat mitjana de la primera relació són els 14 anys i que un 19,1% de les noies no han fet servir cap mètode anticonceptiu a l’hora de practicar sexe. En els nois aquesta dada és del 8,1%.
Quant als hàbits alimentaris, l’estudi revela que l’alumnat de 4t d’ESO de Rubí menja menys snacks, pastes i embotits que la mitjana provincial, i que un 40,8% de les noies han fet dieta per aprimar-se alguna vegada, en comparació al 27,3% dels nois.
Entre les dades referents al lleure, destaca el fet que els i les joves de Rubí estan per sota de la mitjana de la província pel que fa a la pràctica d’esport i activitat física. Fora de l’horari escolar, un 10,5% de nois i 21,% de noies no fan mai esport ni activitat física. Quant a l’oci nocturn, l’estudi mostra que els joves de Rubí tornen més d’hora a casa quan surten: més de la meitat ho fan abans de les 2 h i un 18,1% no han sortit mai de nit.
Finalment, l’estudi també mostra que les noies rubinenques mostren més interès que la mitjana de la província en referència a qüestions com el masclisme, les relacions sexuals i els efectes del consum de tabac, alcohol i drogues sobre la salut.
La regidora de Salut Pública, Marta Oliva, ha destacat la importància de disposar d’informació qualitativa sobre els estils de vida de l’adolescència que pugui ajudar a orientar, dissenyar i avaluar les polítiques locals de salut. “Aquest estudi ens facilita un punt de partida sòlid per planificar les nostres polítiques”, ha assenyalat.
En el mateix sentit, Annabel Cuesta, regidora de Joventut, coincideix que “aquesta trobada ens ha permès identificar necessitats i prioritzar línies d’acció que podrem seguir definint en properes reunions”.
Taula de Salut Jove
La Taula de Salut Jove és un espai de treball liderat pels serveis municipals de Salut Pública i Joventut i que compta amb la participació de diversos agents del territori, entre els quals hi ha professionals dels centres d’atenció sanitària i sociosanitària. El seu objectiu és abordar la salut dels joves de la ciutat des de diferents perspectives, en coherència amb el que marquen el Consell de Salut de Rubí i el Pla local de joventut.