Un grup d’aturats de Rubí ha decidit plantar cara a l’exclusió laboral que han patit durant els darrers anys fundant l’Associació Agroecològica Can Feliu i impulsant el projecte Ecobòdum, amb la intenció que ben aviat pugui funcionar com una cooperativa i els doni una oportunitat laboral.
Procedents de l’Assemblea d’Aturats de Rubí, 18 persones s’han format per treballar la terra i ben aviat posaran a la venda els seus productes, que seran 100% ecològics. De moment, han començat a treballar en un espai de 4,4 hectàrees a Can Feliu, cedides pel seu propietari, per tal de donar als terrenys un ús social i restablir l’entorn.
“Estem encantats, ens aixequem al matí i tenim un objectiu, una finalitat a fer, apliquem els coneixements teòrics, aprenen coses noves, estem a l’aire lliure i en contacte amb altres persones. És meravellós, ens hem reinventat”, explica Maria Marín, presidenta de la nova associació.
I és que aquestes persones, que no aconseguien reincorporar-se al mercat laboral, han trobat en aquest refugi una solució als problemes d’exclusió laboral però també social: “Si ets major de 45 anys, sembla que ja no tens res a fer i que t’has de quedar al sofà… No és així, la mare natura t’està esperant”, subratlla Marín.
De moment, l’Ecobòdum ha començat plantant patates i altres hortalisses de secà, ja que estan pendents de rebre una subvenció de l’Ajuntament per poder construir un pou. Amb aquesta infraestructura volen conrear tot tipus de productes de l’hort i també, en un futur, plantes aromàtiques per arribar a ser, ben aviat, una cooperativa sostenible.
La presidenta de l’associació treu pit i s’enorgulleix d’aquest grup de rubinencs que ha retornat als orígens i treballa la terra, igual que feien les anteriors generacions que vivien al municipi: “Rubí sempre ha estat un poble agrícola, perquè no retornar-hi?”.
Més enllà dels beneficis que pugui comportar per a les persones involucrades en el projecte en l’àmbit social i laboral, Marín destaca que això dóna l’oportunitat als rubinencs de tenir productes ecològics i de qualitat al mateix municipi. “Ens volem donar a conèixer perquè la gent ha de saber que es pot menjar bé i que no cal anar als supermercats a comprar productes que no tenen gust de res, tenen l’hort a prop, pot anar un mateix a recollir-ho, suposa un canvi cultural”, explica.
Tot i que ara hi ha 18 persones involucrades, la portaveu de l’entitat afirma que està previst fer un altre grup en el futur, amb persones provinents de Serveis Socials.