Prop d’un miler de persones van participar dissabte en ‘La Gran Acció’, l’activitat central a Rubí de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. La jornada va reunir diferents entitats i col·lectius al voltant de la reparació, la reutilització, el reciclatge i la prevenció de residus.
Entre les activitats que es van desenvolupar durant la matinal de dissabte, hi havia sessions d’autoreparació de petits electrodomèstics, espais d’intercanvi i mercats de segona mà, diversos tallers i una exposició sobre l’impacte del plàstic en el medi ambient. A més, l’entitat APDIR va poder donar a conèixer el seu projecte de reciclatge d’oli de cuina i ASAV va recollir joguines de segona mà.
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus continuarà durant els propers dies amb més activitats. Entre aquestes destaca la visita al Centre de Tractament de Residus del Vallès, el 23 de novembre, una oportunitat per conèixer la planta on arriben els residus que llancem al rebuig i saber així el seu destí. La visita, dirigida a públic de qualsevol edat, és gratuïta, però requereix inscripció prèvia.
L’Ajuntament presenta el Pla Local de Residus 2019-2025
En el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, l’Ajuntament de Rubí va presentar la setmana passada el Pla Local de Residus 2019-2025., el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano, va presentar el nou pla en una trobada al Rubí Forma.
El nou pla persegueix diversos objectius de prevenció de residus, consum responsable, reutilització i reparació i, sobretot, la gestió dels residus municipals i el reciclatge. En aquest àmbit, es persegueix promocionar la correcta separació de residus, potenciar la recollida selectiva entre els comerciants, reduir els residus impropis i realitzar un estudi de viabilitat per canviar el model de recollida en algunes zones del municipi.
El Pla Local de Residus marca com un dels objectius principals la reducció del 60% dels residus generats de cara al 2025.
Pel que fa a la recollida selectiva, el 2018 a Rubí es van recollir el 37% dels residus d’aquest tipus, uns resultats que milloren els dels darrers anys, però que encara estan lluny de l’objectiu marcat pel 2020 a Catalunya, que és superar la barrera del 60%.