La font de Can Moritz, situada a la urbanització de Castellnou, va ser descoberta el 2015 per uns veïns després d’uns treballs de neteja a la zona com a conseqüència de les ventades. La font, molt ben conservada, data de l’època modernista i l’any passat, Rubí d’Arrel i el Centre Excursionista de Rubí van organitzar una jornada de neteja i desbrossament de la font.
Ara, hi ha un projecte sobre la taula per restaurar i recuperar la font, unes actuacions que s’inclouen en el projecte europeu BlueHealth, que a Barcelona desenvolupa l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISG) i que, en aquest cas, es durà a terme amb la col·laboració del Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
El projecte es va presentar el dijous a la tarda a l’Ateneu i, segons va explicar Francesc Muñoz, director del màster, la intenció de l’actuació és “dissenyar un itinerari paisatgístic en el qual la font tingui rellevància per connectar zones que ara estan molt fragmentades, amb l’objectiu de millorar la salut de la població i contribuir al seu gaudi”.
L’epidemiòloga ambiental Mireia Gascón, que treballa en el projecte BlueHealth a l’ISG, va explicar que l’estudi pretén demostrar que “a través de la recuperació d’espais blaus, com rius, llacs, mars o fonts, es pot promoure la salut”. Durant el 2017, es definiran les actuacions que es duran a terme a la zona i durant el 2018 es duran a terme els treballs.
El projecte BlueHealth connecta 8 centres d’investigació de diversos països com Gran Bretanya, Suècia, Alemanya, Holanda o Itàlia.