Rubí és un dels municipis més afectats per les línies d’alta tensió a la comarca. / Arxiu (Mariona López)
L’empresa Forestalia Renovables vol impulsar una línia d’alta tensió de 220kV entre Maials, al Segrià, i Rubí per transportar l’energia de diverses instal·lacions solars i eòliques que estan projectades en el territori del Segrià i les Garrigues, a Lleida. Es tracta d’un projecte d’iniciativa privada, però que ja ha rebut el vistiplau de la ponència ambiental de la Generalitat de Catalunya en el tram entre Maials i l’Albí, un primer pas administratiu per l’execució d’aquesta línia aèria.
La intenció de l’empresa aragonesa, que forma part del grup Asociación Empresarial Eólica, és aprofitar l’energia generada de més d’una desena de plantes solars i mitja dotzena de parcs eòlics que encara no estan en funcionament i traslladar-la fins a l’àrea metropolitana de Barcelona, on hi ha una elevada demanda energètica. Aquí és on entraria en joc la subestació situada a Rubí, que seria el punt de recepció de tota aquesta energia renovable, part de la qual es perdria durant el transport.
La línia d’alta tensió projectada entre Maials i Rubí tindria un recorregut aproximat de 160 km de línia aèria, amb el consegüent impacte ambiental i paisatgístic per l’entorn dels municipis afectats. El projecte compta amb l’oposició de bona part del territori lleidatà afectat, no només per les línies d’alta tensió, sinó també per aquests macroparcs eòlics o solars que generaran una energia que es consumirà a l’altra punta de Catalunya. De fet, alguns dels parcs renovables no han superat els tràmits administratius de la Ponència Ambiental i ara per ara, no es poden dur a terme.
L’Ajuntament de Rubí va aprovar al Ple d’abril una moció en què es rebutjava precisament la possibilitat que noves línies d’alta tensió poguessin afectar Rubí. Fonts del consistori assenyalen que l’Ajuntament no ha rebut cap informació encara sobre aquest projecte, però que si ho fa presentarà les al·legacions oportunes en relació a l’afectació concreta que pugui afectar la ciutat. En cas que finalment aquesta línia d’alta tensió arribi a desenvolupar-se, el més probable és que a Rubí afecti les àrees de Can Serrafossà i Can Balasc, on es troba la subestació d’Endesa.
La posició de la Generalitat de Catalunya és favorable a aquest tipus d’infraestructures, segons ha explicat el conseller de Territori en funcions, Damià Calvet, en una entrevista als Matins de TV3 el dijous passat. El representant de l’executiu provisional considera que no hi ha alternativa si Catalunya vol avançar en la lluita contra el canvi climàtic: “O posem parcs eòlics i solars i transportem l’energia en línies d’alta tensió o ens veurem obligats a posar línies de molt alta tensió i comprar l’energia a França o l’Aragó. (…) Necessitem sobirania energètica per poder fer front a l’emergència climàtica”.