El 13 de setembre del 1918, el municipi de Rubí va iniciar un canvi clau en la seva història. Aquell dia, a les 11 hores va treure el cap per primera vegada a Rubí un ferrocarril, procedent de Barcelona. El mitjà de transport va transformar i va modernitzar la vila, que a mesura que van anar passant els anys es va acabar convertint en una ciutat.
Cent anys després, Rubí commemora l’arribada del primer ferrocarril a la ciutat amb una gran festa ciutadana, prevista per aquest diumenge a la tarda al voltant de la Nova Estació.
L’alcaldessa, Ana M. Martínez, ha recordat que Rubí va viure “amb molta expectació l’arribada del ferrocarril” i que aquest gran avenç va suposar “la modernitat i l’acceleració cap a la ciutat”. A més, la màxima responsable municipal, també ha destacat que l’arribada del tren va suposar “un canvi en la fisonomia de la ciutat”.
Tren Ciutat de Rubí
Un dels grans atractius de la festa ciutadana organitzada conjuntament per l’Ajuntament i Ferrocarrils serà el bateig d’un tren amb el nom Ciutat de Rubí. A més, el comboi lluirà l’skyline de la vila i uns versos de l’Himne de Rubí. L’acte d’inauguració serà a l’andana de l’estació a les 19.15 hores i està prevista l’assistència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, de l’alcaldessa de Rubí i del president de FGC, Ricard Font.
Activitats diverses
L’animació musical de Pep Callau a les 18 hores serà la primera de les activitats de la festa de celebració del tren. A la plaça Nova Estació, s’hi instal·larà un circuit de tren per als més petits i hi haurà animació amb personatges ferroviaris, a més d’un photocall.
A les 18.30 hores la companyia La Tal oferirà l’espectacle ‘Les Fotografiers’, i més tard, a les 19 hores, s’inaugurarà l’exposició temporal al vestíbul de l’estació.
Per tancar la festa, després del bateig del tren, tindrà lloc l’espectacle ‘A tota màquina!’, a càrrec de La Locomotora Negra.
Segona estació?
Per la seva banda, el director general de Ferrocarrils, Pere Calvet, ha explicat que l’empresa treballa amb “molta il·lusió per fer una bona feina cada dia”.
Sobre la segona estació, tan reivindicada a Rubí, Calvet s’ha limitat a dir que “cal estudiar els costos i el trànsit que tindria”, un estudi que segons el director general ja s’està realitzant.
Visitar el Brill
A banda de la gran festa de diumenge, l’Ajuntament i FGC també han previst altres activitats. És el cas de la conferència que s’ha fet aquest dijous, a càrrec d’Eduard Puigventós, o de dues conferències més: ‘Els primers trens de la línia del Vallès’, prevista pel 8 de novembre; i ‘La història del tren a Rubí i el seu impacte a la població’, el 13 de desembre.
A més, el 16 de desembre els rubinencs que ho vulguin tindran l’oportunitat de pujar a un Brill, els vehicles que van circular entre Rubí i Barcelona durant els primers 50 anys del servei. Les places són limitades i està previst que les inscripcions s’obrin aviat.
A més de tots aquests actes, fins al 19 de gener es pot visitar l’exposició ubicada a l’Antiga Estació ‘Cent anys del tren’.