Els Bombers de la Generalitat de Catalunya sovint es troben en situacions en què cal tenir en compte l’electricitat abans de procedir a apagar un incendi o a fer un rescat, ja sigui en l’àmbit urbà com en el rural. Per aquest motiu, uns 240 bombers del Vallès Occidental han rebut formació sobre riscos elèctrics, 20 dels quals van rebre aquest coneixement el divendres passat a la subestació elèctrica de Can Jardí, propietat d’Endesa, empresa encarregada d’oferir la formació als agents.
“El que s’explica és com comportar-se davant d’una situació d’emergència a la subestació, sigui en cas d’incendi o de rescat d’una persona”, afirma Antonio Bueno, responsable d’Endesa de les subestacions Vallès-Maresme.
Per als Bombers, és necessari saber com actuar dins d’una instal·lació d’alta tensió o de molt alta tensió per tal de minimitzar els riscos, segons explica Hèctor Serrat, sotsinspector del cos de Bombers: “És molt important conèixer les instal·lacions, saber els riscos i com protegir-nos, així com els procediments de la companyia abans de la nostra intervenció, tot això fa que la nostra actuació sigui més segura”.
La formació, que té caràcter obligatori, va més enllà de les incidències que es puguin produir a l’estació, ja que segons ha explicat el responsable d’Endesa, aquestes són poc freqüents.
Els perills de l’alta tensió
Bueno considera que a-quests coneixements s’haurien d’estendre més enllà del cos de Bombers i s’haurien d’impartir a la ciutadania en general: “Tothom hauria de saber que no cal tocar un cable d’alta tensió per electrocutar-se, només apropant-se ja hi ha perill”. Per aquest motiu, considera que caldria impartir formació als instituts i sobretot entre els treballadors de la construcció.