Un total de 21 restaurants de la ciutat participaran en l’acció ‘Acaba’t el plat a casa’, impulsada pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental en el marc de la seva campanya ‘Recooperem’. Aquesta és una de les iniciatives incloses a la campanya ‘Fem bon ús alimentari’ que ha engegat l’Ajuntament de Rubí a diferents nivells -a l’escola, amb la ciutadania, i al sector de la restauració- amb l’objectiu de prevenir el malbaratament alimentari.
Entre els mesos d’octubre i desembre, els restaurants Alcazar, Antic Hostal del Gall, Ca la Xana, Cal Gori, Cal Tony, Can Parrilla, Casa Paco, Da Giorgio, El Bodegón, El Bullidor, El Cibulet, El Portalet, El Racó de la Sidra, Galicia, La Cava, La Popular, Marrakech, Pàmpol, Plats, Sol Dorado i Tast d’Art oferiran als seus clients uns envasos per tal que aquests es puguin endur a casa el menjar que no s’hagin acabat al restaurant.
Alfred Martí, del restaurant Cal Gori, ha explicat que actualment ja hi ha molts clients que demanen emportar-se el menjar i considera que és una mesura necessària: “És trist, però als restaurants es llença molt menjar, i aquesta és una bona iniciativa per aprofitar els aliments i també perquè els pares ensenyin els seus fills que el menjar no es pot llençar”.
Amb aquesta proposta es pretén sensibilitzar la ciutadania sobre el malbaratament alimentari als restaurants i també a casa. I és que es calcula que a Catalunya es llencen uns 35 kg de menjar per persona i any i que el 12% del malbaratament alimentari es produeix al sector de la restauració. Els establiments de la ciutat que facin menú i que vulguin continuar sumant-se a aquesta iniciativa poden fer arribar la seva petició a [email protected]. En el conjunt de la comarca, s’han adherit a la campanya del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès més de 80 restaurants.
Paral·lelament, el Servei Educatiu de Residus organitza una nova edició dels cursos de cuina ‘Fem bon ús alimentari’. Aquests tallers, que es donaran a conèixer a principis de novembre, s’impartiran a diferents restaurants de la ciutat i s’adrecen a aquells ciutadans que vulguin aprendre a cuinar amb les rampoines que tenim a la nevera i al rebost. Els cursos es duran a terme entre els mesos de novembre i gener. Les inscripcions s’han de realitzar a [email protected] o bé trucant al Telèfon Verd 900 130 130 (93 699 98 01 si es truca des d’un telèfon mòbil).
Aquests restaurants també disposaran d’unes bústies on la ciutadania hi podrà dipositar les seves receptes de recapte. Entre totes les propostes rebudes se sortejaran vals per a fer-los servir en aquests mateixos establiments.
Activitats a l’escola
A principis d’octubre es van iniciar les primeres activitats als centres educatius de la ciutat. Uns 2.300 alumnes de 3r fins a 6è de Primària i uns 800 estudiants de 3r i 4t d’ESO de la ciutat participen en la campanya.
Els nens i nenes de Primària assisteixen a una representació teatral en què s’escenifica la importància de no llençar cap aliment que encara es pugui consumir. I als alumnes de 3r i 4t d’ESO se’ls proposa una dinàmica de treball que els atorga la funció de gestors de la llar.