Redacció
Veïns per Rubí presentarà al Ple ordinari del mes d’octubre una moció per millorar la recollida de l’oli domèstic a la ciutat, ja que considera que el sistema actual és insuficient. En aquest sentit, demanen que s’estudiï la implantació de contenidors taronja per a la recollida d’oli usat en coordinació amb el Consorci de Residus del Vallès Occidental.
A més, la proposta també inclou que s’engegui una campanya de sensibilització per a millorar la recollida de l’oli domèstic entre la ciutadania i per conscienciar del seu perill com a residu.
L’oli vegetal d’ús domèstic utilitzat a les cuines provoca grans problemes ambientals si no es tracta de forma adequada. Si es llença per l’aigüera contamina els rius i encareix i perjudica el funcionament de les depuradores d’aigües residuals.
Des de VR recorden que, segons diferents estudis, aproximadament dues terceres parts de l’oli domèstic usat a Espanya, acaba en la xarxa de clavegueram, i que un litre d’aquest pot arribar a contaminar fins a 1.000 litres d’aigua. L’oli domèstic usat és senzill de reciclar i molt útil: es poden obtenir productes tan necessaris com sabons, lubricants i combustibles ecològics (biodièsel).
A Rubí, la ciutadania té diferents opcions per dipositar ampolles amb aquest oli. A través del projecte Rubiclak, gestionat per l’Associació de Persones amb Diversitat Intel·lectual de Rubí (APDIR), es recullen els recipients anomenats “clakis” (dissenyats especialment per abocar l’oli directament de la paella), que es poden portar a les deixalleries municipals, a diferents equipaments municipals, a algunes entitats i associacions, escoles i instituts i als comerços adherits.
El personal de Rubiclak recull aquests recipients i s’encarrega que se sotmetin al tractament necessari perquè es recicli convertint-se en biodièsel, un combustible que prové d’un recurs renovable i esdevé menys contaminant que els combustibles fòssils. Aquest projecte, alhora que contribueix a la recollida selectiva d’aquest residu altament contaminant i evita la contaminació de les aigües, genera llocs de treball per a persones amb diversitat intel·lectual residents a Rubí.
Per a VR, el nombre d’unitats de “clakis” és limitat, i no permetria recollir tot l’oli que es genera en una ciutat com Rubí. L’oli domèstic també es pot portar a la deixalleria de Cova Solera i a les deixalleries mòbils en els horaris indicats a cada parada.
Malgrat que hi ha diferents opcions per dipositar les ampolles o els “clakis” plens d’oli usat, des de la formació municipalista explica que “ens trobem de manera molt freqüent ampolles al costat de les bateries de contenidors de residus o als punts de la deixalleria mòbil fora de l’horari establert, ja que no sempre és compatible amb els horaris de gran part de la ciutadania”.
NOTÍCIES RECENTS