Una enquesta de l’empresa Dialoga, feta amb una mostra de 800 entrevistes distribuïdes per quotes de zona, sexe i grups d’edat i a la qual ha tingut accés Diari de Rubí, indica clarament que els socialistes es destaquen en el primer lloc en la intenció de vot. Si les eleccions haguessin estat a principis de setembre -data en la qual es va realitzar l’enquesta- el 14,87% dels enquestats hauria votat el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), el 7,95%, a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el 7,86%, a Ciutadans (C’s).
Segons aquestes dades, també destaca que la suma d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Podem, dues forces que presumiblement es presentaran unides, sumarien el 7,92% de la intenció de vot, situant-se clarament en la pugna entre ERC i C’s pel segon lloc.
D’altra banda, és molt remarcable el percentatge d’electors que no tindrien clar qui votar, un 25,59%, i el nombre d’enquestats que no ha contestat la pregunta, un 7,3%. Les dades són indicatives del nivell d’indecisos, però també de la manca d’informació que encara hi ha sobre les candidatures i els candidats.
Estat de les candidatures
I és que falten 8 mesos per la celebració de les eleccions i queden encara sobre la taula moltes incògnites per resoldre en gairebé tots els partits que tenen previst presentar-se.
En el cas del PSC, que ostenta ara mateix l’alcaldia, tot sembla indicar que Ana M. Martínez tornarà a ser la candidata del partit amb la intenció de mantenir l’alcaldia a Rubí, però encara no s’ha produït cap moviment dins l’agrupació local.
En relació a Esquerra, segona força, és una de les dues formacions que sí que té oficialment candidat: l’actual portaveu, Xavier Corbera. Els republicans ho van anunciar a principis d’abril, descartant un possible pacte de forces independentistes.
Pel que fa a Ciutadans, que actualment té dos regidors al Ple després que la meitat del grup municipal abandonés el partit, no se sap encara qui serà l’alcaldable. José Abadías, l’actual portaveu, no ha mostrat públicament la seva intenció de presentar-se novament, com tampoc ho ha fet l’excap de gabinet d’Ana M. Martínez, Roberto Martín, que al gener va deixar el PSC per passar-se a C’s i que podria ser possible alcaldable del partit taronja per lluitar per l’alcaldia.
De l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) se sap que cap dels tres regidors actuals repetirà, segons marquen els seus estatuts. La formació, integrada per la CUP, Alternativa Ciutadana i Pirates, perdrà en aquestes eleccions el suport d’Esquerra Unida i Alternativa, tot i que conserva com a independents alguns dels seus militants, com per exemple l’exregidor Ivan Hernáez. Qui serà l’alcaldable d’aquesta organització és encara una autèntica incògnita, tot i que els membres de l’assemblea ja han començat a proposar noms de possibles candidats.
El cas d’Iniciativa potser és el més imprevisible. El partit ha quedat integrat dins una nova estructura política: Catalunya en Comú Rubí, formada per ecosocialistes, persones de l’àmbit dels comuns, EUiA i que, a priori, compta amb el suport de Podem. Caldrà veure si la persona que encapçala la llista és de l’àmbit d’Iniciativa, de Podem o dels comuns.
El Partit Popular (PP), que actualment no té representació per l’expulsió del partit dels seus dos regidors, és una altra de les formacions de les quals no se sap gairebé res. Rafa Páez és actualment el president de l’agrupació, però encara no es coneix qui podria ser l’alcaldable d’un partit que ha viscut un mandat absolutament atípic.
Tampoc hi ha notícies de la candidatura del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) després que el dirigent local, Víctor Puig, abandonés per sorpresa el partit el juliol. La formació haurà de bastir una candidatura sense ell després de tenir un mandat molt dificultós, amb Sergi García abandonant el grup municipal per donar suport al PSC al Ple.
En el cas de Veïns per Rubí, Antoni García repetirà com a candidat de la formació independent, que el 2015 va obtenir un representant.
Per últim, també ha mostrat la seva voluntat de presentar-se com a candidat l’exregidor Joan Carles Boronat, aquesta vegada com a alcaldable del partit antiimmigració Somi, i caldrà veure si pot confeccionar una llista.